Питър Наваро казва, че Тръмп му е казал да отстоява привилегия по време на разследването на комисията на 6 януари

...
Вашингтон — Бившият висш икономически съветник на Тръмп в Белия дом
Коментари Харесай

Вашингтон — Бившият висш икономически съветник на Тръмп в Белия дом Питър Наваро каза пред федерален съдия, че Доналд Тръмп е дал да се разбере „много ясно“, че иска Наваро да да се позовават на определени привилегии и да не отговарят на призовка на Конгреса от вече несъществуващата специална комисия на Камарата, която разследва нападението на 6 януари 2021 г. срещу Капитолия на САЩ.

Наваро свидетелства в понеделник, че на 20 февруари 2022 г. – 11 дни след като е бил призован от комисията на 6 януари – той се е обадил на Тръмп и е разговарял с него три минути.

„Беше ясно по време на този разговор, че става въпрос за привилегия, много ясно“, каза Наваро.

призова Наваро за архиви и свидетелски показания през февруари 2022 г. като част от разследването си на опитите за обръщане на резултата от президентските избори през 2020 г. След като отказа да изпълни исканията, Наваро беше обвинен по две обвинения в престъпно неуважение към Конгреса и пледира невинен.

Процесът срещу него трябва да започне на 5 септември и страните смятат, че производството ще отнеме само дни, за да приключи.

Прокурорите призоваха съда изобщо да не провежда изслушването за доказване в понеделник, твърдейки, че Наваро не е предоставил на съда никакви действителни доказателства, че Тръмп действително се е позовал на привилегия на изпълнителната власт или на имунитет на свидетелства - определени защити, предоставени на президентите в конкретни сценарии — относно отговора на Наваро на призовката на Конгреса.

Но в решение от миналия месец Мехта написа: „Съдът… ще позволи на ответника, чрез собствените му показания или други доказателства, да установи фактическия предикат за действително, правилно позоваване на привилегия на изпълнителна власт или имунитет на свидетелства, или и двете, от бившия президент."

Съдия Мехта повдигна въпроси относно съществуването на каквито и да е документирани доказателства, подкрепящи твърдението на Наваро, че Тръмп е ръководил позоваването на привилегиите.

„Все още нямам представа какви са били думите на президента“, каза той.

Стенли Удуърд, защитник на Наваро, каза, че той също би искал да има повече физическа документация на изпълнителната привилегия, но той твърди, че „нетрадиционният подход“ не обезсилва правото на Наваро да се защитава, като казва, че смята, че е бил официално ограничен да говори пред Конгреса.

Когато го попитаха за комуникацията му с Тръмп, Наваро каза, че не му е изпратил имейл директно и е общувал с него чрез неговите помощници, добавяйки: „Той не е човек, който пише текстови съобщения.“

Но Министерството на правосъдието каза, че няма нищо, което да доказва, че Тръмп дори е видял призовката от 6 януари, още по-малко доказателства, които подкрепят твърдението, че той официално е защитил Наваро от свидетелски показания.

Защитата твърди, че би било „немислимо“ Тръмп да предостави изпълнителни привилегии на всички свои други старши съветници, които са били  призовани от специалната комисия на Камарата на представителите на 6 януари, а не на Наваро. Трябва да се отбележи, че в отделно изслушване в съдебната зала, съседна на тази, в която Наваро свидетелстваше, федералните прокурори в обвинението на Тръмп разкриха, че правният екип на бившия президент е организирал множество запечатани съдебни битки за твърдения за привилегия на изпълнителната власт в неуспешен опит да спрат редица големи съдебните заседатели от свидетелстването в разследването на специалния прокурор.

Преди изслушването в понеделник Мехта постанови, че Наваро ще трябва да покаже официално, конкретно доказателство по време на изслушването в понеделник, че са били използвани такива защити, за да се направи защитата на привилегията или имунитета в процеса. Мехта също така уточни, че всеки аргумент относно имунитета на свидетелствата ще се прилага само към второто обвинение, по което е обвинен Наваро – свързано с отказа му да свидетелства – а първото обвинение, свързано с представянето на съответните записи, ще бъде предмет само на изпълнителна привилегия.

Съдията каза, че ще се произнесе дали Наваро може да използва защитата на привилегиите и имунитета на предстоящия си процес през следващите дни.

Съдия Мехта каза, че това, което прави случая "странен" беше, че никой не отричаше, че Наваро вярваше, че има изпълнителни привилегии.

Наваро е вторият съюзник на Тръмп, който ще бъде преследван за отказ да се съобрази с призовка от бившия Избран комитет на Камарата на представителите.

Стив Банън беше осъден миналата година по две обвинения за неуважение към Конгреса, след като той, подобно на Наваро, не предаде исканите документи или не даде показания. Изслушването за осъждането му е отложено, тъй като той обжалва присъдата си за виновен пред по-горна инстанция.

Други помощници на Тръмп, Марк Медоус и Дан Скавино, бяха препратени от Конгреса към Министерството на правосъдието за обвинения в неуважение, но в крайна сметка не бяха обвинени.

Всяко обвинение, срещу което е изправен Наваро, носи максимална присъда от една година затвор.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР